Utilitatea tripanul

Geamul tripan este cea mai buna solutie datorita reducerii condensului, economiei de energiei si cresterii confortului. Fibra de sticla superioara compenseaza problema greutatii. Problema condensului este rezolvata mai bine decat in cazul termopanului. Reduce consumul de energie cu pana la 60%, mai mult decat geamul termopan low-e cu argon. Confortul termic este mai bun datorita reducerii transferului de radiati cu 80%.

Argumentul de baza impotriva folosirii tripanului este greutatea sporita in comparatie cu cea a termopanului. Rigiditatea si duritatea suplimentara a fibrei de sticla se potriveste perfect cu greutatea mai mare a tripanului. Materialele mai slabe folosite pentru tamplaria termopanelor, cum sunt lemnul si PVC-ul pot intampina probleme cu greutatea crescuta a geamului. Pentru acestea exista limitari de greutate.  Acestea limiteaza marimea sectiunii in functie de tipul de tamplarie folosit.

Profilul PVC potrivit pentru folosirea unui tripan de 32mm trebuie sa aiba adancime de constructie intre 68mm si 80mm si un coeficient de transfer termic situat intre 1.0w/m2K si 1.3w/m2k.

De-a lungul timpului,in perioada rece, a crescut umiditatea in case. Umiditatea crescuta conduce la un condens mai mare si persistent pe geamuri. Acest lucru conduce la un mucegai toxic vizibil sau invizibil. Pentru a evita acest lucru termoizolarea dubla a fost imbunatatita prin folosirea sticlei Low-e si umpluturii cu argon.  Aceasta a condus la cresterea valorii-R in centrul geamului de la R-2.0 la R-3.7.  Dar condensul incepe dintr-un colt, astfel imbunatatirea valorii-R in centrul sticlei ofera avantaje limitate. Se observa capentru o protejare suplimentara a geamului de condens este necesara o margine imbunatatita. Chiar si asa ceea mai calda bagheta, are un efect minim asupra temperaturii marginii sticlei. Cum nu exista un geam care sa elimine complet condensul ceea mai buna alegere fiind folosirea tripanul.

Nu e nici o surpriza ca un tripan este mai cald, nu doar pe margini ci pe intreaga suprafata. Un tripan format din 2 geamuri din sticla Low-e umplut cu argon si folosind 2 baghete calde  conduce la o reducere a consumului cu 61%.

Noile locuinte sau cladiri de birouri folosesc suprafete tot mai mari din geam. Acest lucru duce la o scadere a temperaturii in sezonul rece. Acest lucru este neconfortabil pentru tansferul natural si radiatii. In aceste cazuri, solutia este folosirea tripanului.

Leave a Reply

Advertisement